Почти всички ковид легла в болниците в Плевенско са почти постоянно заети. Понякога се случва да не можем да настаним тежки случаи в реанимацията, да чакаме някой да изпишем или не дай Боже някой да почине, за да се освободи легло. Това е драматизъм за лекари, пациенти и близки.

Това заяви д-р Калин Поповски пред България 24. Поповски е водач на листата с кандидати за народни представители от ВМРО в 15 МИР Плевен.

Д-р Калин Поповски продължи:

Всичко това е следствие на това, че сме във вихъра на 4-тата вълна, която е много по-тревожна от първите три. Освен здравни тя ще предизвика и много социални и икономически проблеми. Много ми е интересно какъв разход ще отчете правителството в края на годината. Да върна лентата – в мандата на 44-ото НС бях член на комисията по контрол на разходите за справяне с ковид за 2020 г. От 13 март 2020 до 31 декември 2020 г. – това са 9 и половина месеца, правителството похарчи малко над 3 млрд. лв. по ковид епидемията. Това е сборна сума от медицински и социални разходи. Социалните мерки за подпомагане на бизнеса, като мярката 60 на 40 например. Изчислихме, че се пада разход от точно 11 млн. на ден.

Много интересно дали правителството ще оповести за 2021 г. какви са разходите. Според мен сумата ще е над 5 млрд. лв. Това се равнява на 10% от целия бюджет! Колосална сума за разхода за ковид пандемията, коментира той.

Той коментира и ваксинационната кампания, като направи сравнение колко са ваксинираните у нас и в други държави.

Ситуацията с пандемията е много сериозна, не знам у нас балканският нрав ли ни кара да изпитваме такова недоверие към ваксините, коментира водачът на листата на ВМРО в Плевен.

Поповски е категоричен, че в България трябва да има мащабна информационна кампания за ваксинацията и да обясним на населеното, че няма нищо опасно. Вече милиарди дози от тези ваксини са приложени в света и няма никакви сериозни странични ефекти върху човешкия организъм. Болестта е много страшна и не бива хората да се притесняват от ваксините, заяви той.

Целия разговор с него проследете във видеото >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *