Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО, евродепутат, водач на листите с кандидати за народни представители от партията в 1 МИР Благоевград и 2 МИР Бургас, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30 октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

За какво да се говори преди изборите?; Нарушението на Кирил Петков

Какво се случва, г-н Джамбазки, преди изборите? 14 дни преди денят на мълчанието. За какво трябва да говорим, попита Беновска.

Джамбазки подчерта, че трябва да се говори за това какво трябва да прави управлението на държавата, за това как служебните правителства са изтървали икономикатапроспали са месеци, в които са могли да предотвратят скока на цените и разпространението на неверни информации, плашещи българските граждани, неадекватното въвеждане на панически мерки, от които ще се опитват да се отърват две седмици след изборите.

Петков и Василев идват и казват, че са нови и почтени и същевременно нагло лъжат българското общество, подписвайки документи с невярно съдържание. Ако това им е промяната – здраве му кажи, коментира Джамбазки.

Беновска отбеляза, че едни са решили, че Конституцията трябва да се спазва, а други искат да бъде променена или заобикаляна.

Това са същите, които от сутрин до вечер ни проглушават ушите, че трябва да има върховенство на закона и когато някой техен любимец не го спазва те казват – това право не е чак толкова важно, то е архаично, можем да го заобиколим. Конституцията, каквато и да е, тя е действащо право. Очевидно и Николай Събев, последният Ви събеседник, не разбира – Конституционният съд не е част от съдебната система, той е нещо като втора камара на българското народно събрание. Той не е съд по смисъла на правораздаването, каза Джамбазки. Той подчерта, че освен Конституция има и Наказателен кодекс, който предвижда наказателна отговорност за човек, който съзнателно заблуждава орган на държавната власт, местното самоуправление и подпише документ с невярно съдържание – санкция или ефективна присъда.

Ние от ВМРО взехме решение за 2 неща – обърнахме се към прокуратурата със сигнал, който искаме тя да разследва – хипотетично противоправното деяние, каза Джамбазки. Той цитира думите на бившия министър-председател Бойко Борисов, че „политиката е екскремент в целофан”, а сега се опитват на пробутат на българина същия продукт, но в красив европейски целофан.

Беновска припомни, че Асен Василев е заявил, че има големи топки, за да влезе в политиката. Джамбазки попита Василев с какво и кого се сравнява, тъй като той няма наблюдения.

Радев за нарушението на Петков

Радев не е ли длъжен, ако Кирил Петков волно или неволно да речем е подписал тези документи за канадското си гражданство, и неговите кабинет специалисти да проверят фактите, попита Беновска.

Джамбазки коментира, че най-малкото би трябвало да организира проверка за своя сигурност в службата, която осъществява гражданската регистрация. Той подчерта, че Радев го пази наказателната отговорност на лицето, подписало документа с невярно съдържание.

Да се вмени, потърси отговорност на президента ще бъде изключително сложно – има прависти, които казват, че има основания за отстраняване, но нямаме народно събрание и това ще отнеме доста време. Може вотът да бъде такъв, каза Джамбазки.

Беновска пожела да бъде излъчен коментарът на водещия в продължение на темата.

Беновска: Президент Радев, червената Ви ябълка изгни като портрета на Дориан Грей ли?

Президент Радев, здравата българска червена ябълка, която ви подарих преди 5 години с доверие, е метафоричен аналог на портрета на Дориан Грей. Започнах да подарявам здрави български червени ябълки като контра реплика на изказването на един френски посланик, Кабан, че българите сме нация от „гнили ябълки“. Франция натовари този Кабан на влака и го запрати чак в Африка. А България вярваше, че Радев не сте „гнила ябълка“.

Президент Радев, да Ви разкажа за „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд, роман от 19 век.

За Дориан скандалното и морално неприемливото са част от ежедневието.

Дориан е суетен, лекомислен, податлив на изкушения. Въпреки покварата му, обаче, на лицето на Дориан не се изписва и сенчица от жестокостта и самозабравата му. Защото Дориан притежава портрет, който погрознява и помръква след всяка злина, която Дориан извърши.

Президент Радев, днес с коремни възземания, с лицеви опори, с вдигнат юмрук се борите „президентската корона“ да остане още 5 години на главата Ви. Само че. КС на Република България символично постанови, че Вашата здрава червена българска ябълка – вашият „портрет на Румен Радев“ – е изгнила. Защотo, дрогиран от властта си, нарушихте и Конституцията на Република България.

След решението на КС, че сте погазил върховния закон на Родината ни, Ви бия камбаната: Подайте си оставката!

Защото нито пенсионерите, нито родителите, нито бизнесът ще Ви простят политиката на разединявана на нацията, цената на тока, ниските заплати и пенсии, затварянето на децата, за да останат неграмотни, липсата на помощ за икономиката и прочее, и прочее.

Ако не си подадете сам оставката, президент Радев, протестният вот на 14 ноември 2021 г. ще Ви доведе до трагичния край на Дориан Грей. Защото целият Ви управленчески провал ще се изпише на лицето Ви. И всички ще разберат, че сте гнила ябълка.

Президент Радев, червената Ви ябълка изгни като портрета на Дориан Грей ли?

Аз съм Беновска. И питам.

Протестният вот

Може ли протестният вот на изборите да бъде по-силен от присъдите, за които говорим, попита Беновска.

Джамбазки заяви, че може да бъдат. Обикновено правите такива сравнения, които вече са трудни за осмисляне за част от българските граждани, защото предполагат обща култура, а като гледам социалните мрежи – това ще бъде предизвикателство, но по-добре да се държи такъв стандарт, коментира той.

Ангел Джамбазки подчерта, че по-големият удар върху групата покрай „Продължаваме промяната“ и президента Радев няма да дойде от нарушаването на Конституцията, а от неадекватните мерки на двете служебни правителства срещу бизнеса, защото в момента много хора губят своето препитание, заради безумното управление на криза, която е вече известна. Той подчерта, че по времето на кабинет Борисов – 3 не е било ясно какво се случва и мерките са били адекватни към онзи момент. Никой не взимаше тези мерки, за да не загуби гласове. Сега не само, че ще загубят гласове, ще загубят и животи, каза Джамбазки. Той подчерта, че обществените настроения ще се обърнат и ще дойде оценката към Радев. Токът, хладилникът ще бъдат по-силни от усещането за върховенство на закона, смята Джамбазки.

Зеленият сертификат; Мая Манолова и изборите

Беновска припомни, че Ангел Джамбазки лично обжалва зеления сертификат.

Обжалвам го защото е безумен, дискриминационен и изолира цели групи от българските граждани, създава неравнопоставеност, каза Джамбазки. Той подчерта, че има изисквания, но те не важат за администрацията. Той сподели, че е станал свидетел на опит за затваряне на бизнес в Благоевград от служители, които не отговарят на новите условията за работа. Чиновниците, назначени от сегашния президент и от министъра антиваксър Кацаров – те не могат да убедят собствената си администрация да се съобрази и ваксинира, обаче искат да затворят някакви бизнеси. Тежък управленски провал, заяви Джамбазки.

Той коментира рекламите на министерството на здравеопазването – клетник гледа през решетка – неваксиниран, а други се забавляват в дискотека – ваксинирани, за които са използвани парите на данъкоплатците. Тези хора се гаврят от незнание, от неумение. Аз съм убеден, че заповедта на здравния министър ще падне, защото сме посочили валидни правни основания за това, но забелязвам, че те ще се опитат да оставят тези неща за след изборите, да не им повлияе на изборите. Това няма да ги спаси от гнева на всички засегнати групи, коментира заместник-председателят на ВМРО.

Беновска отбеляза, че връщащата се в политиката Мая Манолова ще обжалва във ВАС решението на ЦИК за ръчното броене на разписките от гласуването.

На предишните избори трябваше да бъдат проверени някакъв процент от разписките – не бяха. Как да сме убедени в това време, в което никой никому не вярва, заради пропагандата. 2 години всички жестоко атакуваха тогавашното управление, за да го дискредитират, да го лишат от основание, от легитимност, да, ама те лишиха от легитимност всяка идея за управление. Как да знаем, че това са гласовете? Разбира се, че трябва да се броят, за да се види наистина ли тези резултати са такива и дали машините са били адекватни на гласуването и отразяват правилно и вярно вота на българските гласоподаватели и данъкоплатци. Категорично не съм съгласен с това обжалване, каза водачът на листите на ВМРО в Бургас и Благоевград. Той подчерта, че е нарушен изборният кодекс с това, че се дава възможност за избор дали да се гласува, или не, а гласуването по закон е задължително.

„Врата у поле”

За служебните правителства законът е „врата у поле”, каза Джамбазки. Той припомни, че символът на партията „Продължаваме промяната“ е врата в полето. „Продължаваме промяната през вратата в полето” е новият девиз, който можем да им подарим, каза зам.-председателят на ВМРО.

Беновска подари на Джамбазки Конституцията на Република България и един български флаг.

Така завърши разговорът между Ангел Джамбазки и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30 октомври 2021 година.

Видео >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *