Президентът да внесе своя проект за конституция, както обеща – призова политикът от ВМРО

Чисто партиен егоизъм е обзел всички партии в парламента и никой не мисли за общите национални интереси.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в предаването „В мрежата“ по ТВ България 24.

По думите му всеки в настоящия парламент се възприема като примадона, която трябва да излезе и да си изпее арията. И нищо друго няма значение. Ние във ВМРО разбираме правенето на политика като постоянен опит да подобриш живота на хората, така сме го и правили. А не както в момента – политиците се опитват да направят хората по-мразещи. Ролята на политика е да интегрира обществото, а не да го разединява, обясни той. Веселинов дори даде пример със средновековна България и нейната феодална раздробеност, като направи аналог със случващото се днес. Едни сегментчета от избиратели, които си харесват само техния човек и мразят всички останали, движени са единствено от егоизъм.

Нищо добро не ни чака, ако този начин на правене на политика – чрез чисто партиен егоизъм, се задържи,

категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Разруха беше предпоставена още преди година, когато хората протестираха по улиците в подкрепа на президентската институция. А едни политически субекти се закачиха към протеста, за да изтеглят обществената енергия на протестиращите и за да се доберат до позициите, които заемат в момента. Тогава беше ясно, че това са субекти изключително нарцистично и егоистично настроени. Те имат своята дългогодишна биография като обществено активни личности. Знаем зад всеки кой стои и какво цели, заяви той и продължи:

Та случващото се в момента в парламента беше една логична развръзка на опита да се направи политика „анти“.  През последните два избора за 45-и и 46-и парламент българите бяха докарани до състояние на афект и озверяване да гласуват яростно срещу някого – дали срещу Борисов, дали срещу чалгата, дали срещу кръга „Капитал“, срещу ДПС или срещу нещо друго.

Идеята беше всеки да гласува изпълнен с омраза и с желание за реванш. И когато се съберат тези антагонизми на едно място, те не могат да работят – това беше предвидимо, каза Искрен Веселинов.

Слави не може да състави правителство,

защото няма потенциала за това и няма хората, които да управляват. Би могъл да получи подкрепа, ако спазва правилата на политиката. Но тази подкрепа ще бъде оттеглена бързо от партиите на протеста и Трифонов го знае. Тези партии всъщност искат да „изядат“ електората му. Биха го подкрепяли само до тогава, докато могат да грабнат по-голямо парче от баницата. И после да предизвикат нови избори от по-силна позиция. Затова и самият Трифонов не положи особени усилия да води преговори за подкрепа. ИТН печелят и от това, че няма да имат отговорността да управляват, посочи още той.

ИТН и партиите на протеста събират 112 гласа. Великата мантра, че революцията победи не се случи.

Българският избирател не даде мнозинство на никоя партия.

Като почнем да смятаме  различни варианти на мнозинство, се оказва, че няма мнозинство без партия от статуквото – без ГЕРБ, БСП или ДПС, заяви Веселинов. Той обясни, че явно сега се търси вариант да се направи приемлива подкрепата за мнозинство от някоя от партиите на статуквото. Заместник-председателят на ВМРО прогнозира, че зад някаква витиевата формула зад служебния кабинет, който става редовен, ще застанат и БСП, и ДПС.

Той не вярва да се отиде към нови избори, защото никой от участниците в този парламентарен театър няма полза от това.

Зад много от събитията в парламента, прозира ръката на президента.

Нещо повече, по един не особено легитимен начин ще бъде удължен животът на служебния кабинет. На едни следващи парламентарни избори хората от служебния кабинет ще се явят като един вид проект на президента, смята Веселинов. Според него президентът посяга към изпълнителната власт по начин, който не е съобразен в Конституцията, заради дефицитите на парламентарната демокрация. Затова и трябва да започне дебатът за истинска промяна на системата, при която за изпълнителната власт се гласува пряко, сподели още той.

Веселинов призова президента да бъде честен към българските избиратели. И ако желае смяна на системата, да се започне нормална конституционна процедура – промяна на Конституцията, и следващите избори да са за Велико народно събрание.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *