Продължаваме напред и ще отстояваме просветния български национализъм. Така областният председател на ВМРО-Стара Загора Красимир Червилов коментира пред БНР Стара Загора резултатите от изборите, според които воеводите в коалиция с НФСБ и „Воля“ остават извън 46-то народно събрание. В Старозагорска област Българските патриоти получиха подкрепата на 4,09% от избирателите. На изборите на 4 април, когато формациите от коалицията участваха самостоятелно, ВМРО взе 2,98% от вота в региона.

Надяваме се, че тези, които спечелиха или смятат, че са спечелили, ще работят безкористно и мъдро за отечеството, каза още Красимир Червилов.

Цялото интервю с областния лидер на ВМРО в Стара Загора Красимир Червилов:

Преди да дам какъвто и да е анализ, искам да използвам вашият ефир, да благодаря на всички онези, които работиха по време на кампанията. А това са нашите колеги от „Българските патриоти“ и в частност всички членове и симпатизанти на ВМРО. Благодаря им от сърце за работата. А иначе нещо което се набива на пръв поглед, това е липсата на каквато и да било кампания по време на тези избори и вие като журналисти може би най-добре го видяхте и разбрахте.

Другото нещо което се набива на очи това е ниската избирателна активност. Какво да кажа? Видимо общественото настроение днес не са в подкрепа на нашите идеи. Специално ВМРО и „Българските патриоти“ сме показвали, че винаги продължаваме напред и ще устояваме нашите каузи, а именно защита на просветния български национализъм.

 

Добър ход ли беше според Вас, ден след изборите, буквално часове след като излязоха резултатите, обединението между трите политически формации?

Трудно ми е да давам веднага оценка, но така или иначе поне ние от ВМРО сме свикнали, когато се вземат някакви решения, те да се изпълняват. Според мен тази коалиция бе нужна, след като имаше много съмнения от предишните избори на 4-ти април, дали трябваше самостоятелно да се явим или в коалиция. Така или иначе суверенът предреши това нещо, като отсече, че нямаме възможност сами да влезем в българският парламент. Направихме коалиция. Видяхме и другата възможност и както споменах преди малко, явно настроенията не са положителни към нас към този момент и силно се надявам, а и използвам ефира да поздравя  онези които успяха да влезнат в българския парламент, действително да направят тази промяна за която говорят, а не подмяна.

 

Кой взе патриотичния вот? Къде отиде той?

 Пак казвам. Много е рано за такъв тип анализи. Начина по който ми задавате въпроса трябва да се отговори доста аналитично, но според мен негативната кампания, това, че бяхме в управлението бе нещото което предупредели до някъде изхода, резултата и на 4-ти и на 11-ти

 

Това, че бяхте в управлението заедно с ГЕРБ? Или това, че изобщо бяхте в управлението?

 Да всяко управление носи своите негативи и е съвсем нормално да има и такива негативни оценки.

 

А какъв е анализа ви на изборния ден? Обикновено от вашата политическа сила, доста стриктно следите спазването на реда. Подавате активно и сигнали за купуване на гласове. Този път какво се случи?

 Виждаме един, специално за Стара Загора мога да говоря, за Стара Загора – община, все още нямаме и достатъчно информация как е било в страната и в чужбина, но в. Стара Загора сравнително нормално е минал изборния ден. Разговарям с хората които бяха наши застъпници в секционно избирателните комисии и от това което разказват и докладват, е че изборният ден е минал нормално. Огромна част от хората са нямали проблем с машините. В селата в община Стара Загора, видимо циганите не са имали възможност да гласуват, по простата причина, че са имали страх или неувереност.

 

Одобрявате ли машинното гласуване? Смятате ли, че беше добър избор?

До някъде. Не приемам обаче да няма машини в Турция и в някои секции в чужбина. Няма как в северозападна България, нашите възрастни и български дами и господа да изпитват стреса пред машините, а в Турция да гласуват с бюлетини. Това не го одобрявам.

 

Каква е прогнозата ви за това което ще се случи сега, след тези избори? Ще бъде ли сформиран кабинет според вас и от шестте политически сили, които прескачат 4 процентния праг, биха ли могли да съставят коалиционно правителство? С подкрепата на кого?

 Предполагам, че най късно до средата на август ще го разберем. Пак повтарям, надявам се, че тези които спечелиха или смятат, че са спечелили изборите , ще работят безкористно и мъдро за отечеството. Ние от ВМРО считаме, че трябва да има правителство. Да се състави едно отговорно правителство, независимо какъв хоризонт или мандат има и да се набележат няколко национални приоритета , които да се работи следващите няколко месеца, следващите една-две години. Защото проблемите пред България стоят и не може постоянно да влизаме от избори във избори.

Благодарим Ви за този разговор г-н Червилов.

Интервюто с Красимир Червилов можете да слушате на страницата на БНР Стара Загора от ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *