Научете общата ни история и спрете да заплашвате българите да не гласуват в Македония!

Поводът е декларация на външното министерство на РС Македония във връзка с предизборния видеоклип на коалиция „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, разпространена днес. В нея открито сме обвинени в предявяване на териториални претенции заради кадър с Охридското езеро.

В позицията си лидерът на ВМРО обръща и внимание на властите в Скопие, че разполагаме с информация за извършвани „разговори“ с хора с българско самосъзнание в Македония, в които са предупреждавани да ходят да не гласуват на 11 юли.

Прилагаме позицията на Красимир Каракачанов, публикувана в неговия Фейсбук профил:

Разбирам, че външното министерство на Македония се е възмутило от предизборния клип на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ и са видели в него предявяване на териториални претенции заради кадър на Охрид, подплатен с думите „За паметта и българщината“.

Само да Ви кажа нещо важно. Да, ние пазим българщината, защото в Охрид и навсякъде из Македония има наши братя и сестри. Честни и достойно хора, които въпреки репресиите се наричат гордо „българи“.

Според скопските чиновници „Во напорите за засилување на дијалогот и зацврстување на довербата, сето во функција на унапредување на добрососедските односи, објавувањето на предизборни спотови во кои се изразуваат територијални претензии и еднострани чувства за припадност и присвојување кон друга соседна држава, не е во духот на градење пријателство и почитување на европските вредности, за кои заедно толку многу се заземаме“.

Виждам, че напоследък все повече се интересувате от едностранната коректност спрямо РС Македония, докато пренебрегвате все повече фактите и историческата истина за общата ни история.

Затова нека Ви го кажа така. Да, ние от ВМРО пазим българската памет и пазим българщината навсякъде по света. Пазим паметта и помним, че Охрид е една от най-славните столици на България. Пазим и паметта на Св. Климент – един от най-големите просветители и създател на българската азбука, дала основата на славянската просвета и книжнина. Пазим и паметта на Григор Пърличев, който е български писател, възрожденец и просветител. Пазим и паметта на десетките български възрожденци и войводи, родени и развивали своето дело в интерес на българщината, именно в Охрид.

Охрид също така е и столица на българския цар Самуил. С този град е свързана православната ни църква чрез Охридската архиепископия. Ние нямаме вина, че уважаемите политици в Скопие не познават или поне се правят, че не познават родната си история.

Българите в Македония са част не само от общата ни история, но за нас от ВМРО те са и неразделна част от българския народ и от нашето настояще. Така че, господа политици в Скопие, нещо сте се объркали, че предявяваме териториални претенции. Ние браним българщината, паметта и общата ни история. Все неща, които Вие неуморно десетилетия наред преследвате и се опитвате да заличите. (виж тук >>>)

А как ще отговорите, уважаеми чиновници от външното министерство на Македония, на информацията, която пристигна при нас, че хора, свързани със службите за сигурност на РС Македония, отново „приятелски съветват“ граждани от РС Македония, които са и български граждани, да не използват своето право на глас на предстоящите парламентарни избори в България?

Най-вероятно фактът, че на територията на РС Македония ще има 6 изборни секции – в Скопие, Битоля, Охрид, Щип, Кавадарци и Струмица за изборите в България, е включил червената Ви лампичка за тревога.

И тази практика на сплашване и привикване не е еднократна. Тя е от миналите избори. Помислете си върху тези факти следващия път преди да пускате ноти и шумно да претендирате за правото Ви да сте част от ЕС.

Питам Ви, толкова ли е страшно българските граждани от РС Македония да гласуват на територията на собствената си страна? Това е въпрос, на който трябва да дадете отговор именно Вие – политиците в Скопие, преди да насаждате за пореден път антибългарски настроения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *